понеделник, 24 декември 2018 г.

2019 минус седем дена

Какво отчаяние. Не е ли смешно? Толкова години от моя живот минаха, толкова години от живота на цялото човечество, а доброто старо отчаяние е какво си беше и каквото си е било.
Като камъните - докосни лицата им, те са гледали небето със същото спокойно изражение преди стотици години.
Като морето - вземи една вълна в шепа и измий лицето си с нея.Стотици години синева ще изгладят острите ръбове на младостта ти.
Какво е отчаянието, ако не коравата, напукана като обезкръвена усмивка глина - глината на дъното, към което се връщаш отново и отново? Падайки, не ставаш веднага - оставаш върху коравата земя със затворени очи, опитваш се да се престориш, че нищо не се е случило, че всичко е безопасна илюзия в мрака на клепачите. Отвориш ли очи - ще видиш коравата глина, нашарена с черните филизи на пукнатините и ще знаеш, че това вече се е случвало.
Какво отчаяние.
Какво отчаяние?
Онова на големите храмове, чието ехо усилва сетивата ти, чиито свещи трептят в теб като в отражение. Онова на огромните стени на зимата, които те обграждат отвсякъде, сякаш си в търбуха на призрачен, бял кораб, който се движи в една необратима посока. Онова на разноцветните светлини, които вместо да те водят като фарове, танцуват измамно пред теб като блуждаещи огньове. Онова на самотните прозорци , върху чиито жълти платна се очертават самотни сенки с чаша в ръка. Онова на поредния край и поредното начало.
Ето я отново границата, острият ръб, който отделя едно време от друго, едно минало от бъдеще минало, един твой живот от друг. Ето я границата, ето те и тебе - вървиш към нея и се къпеш в сянката й. Ето я границата, но малко те е страх да се обърнеш назад и да видиш всичко, което остава след теб- тези мъртви тела, които някога си носил, тези боклуци, които някога са били съкровища, тези следи, които ще изчезнат.
И още повече те е страх да погледнеш напред - отвъд границата, където почти нищо не се вижда, но някакви форми се движат неясно и ти си в ужас, че може и да отгатнеш движенията им.
Затова просто вървиш, без да гледаш, и чувстваш как се приближаваш... Десет, девет, осем, седем...
Падащите искри на бенгалските огньове са близо.
Хаотичният пукот на малките бомби е близо.
Замаяните тълпи, които се срещат за секунда по средата на празни кръстовища и за секунда се сливат, са близо.
Близо е малиновото вино, полепнало по езика ти, клетката от хаотични разговори, чиито стени те прегръщат нежно; близо е изгубеното равновесие и намерената опора в нечие рамо, нечия длан, нечия честота.
Близо са краят и началото.
Ти ги очакваш с отчаяние и вървиш към тях със страх, но за момент, на гребена на границата, всичко се нажежава до такава степен ,че се превръща в щастие. И там, сред хаоса, сред цялата сплав от усещания, във вихъра на собственото ти тяло, всичко досегашно ще е забравено. Всичко ще е за първи път и всичко ще предстои.
Сърцето ти ще бие с часовника и сърцата на всички ще бият заедно с твоето.
И старата година ще се превърне в нова като река, която се превръща в море;
и ти неусетно ще се превърнеш в своето бъдеще.



Няма коментари:

Публикуване на коментар